GEANNULEERD – Kerstconcert ‘Cantiques de Noël’

Niels van Gent

22 december 2021 20:00 - 22:00 Kloosterkerk, Lange Voorhout 4, Den Haag

Door de nieuwe COVID- maatregelen van de overheid is het RKK genoodzaakt het Kerstconcert te annuleren. We hopen u volgend jaar weer te zien bij onze concerten!

 

Een sfeervol Frans Kerstconcert door het Residentie Kamerkoor en het Residentie Bachorkest, om feestelijk de Kerstdagen in te gaan.

Het verhaal van de geboorte van het kerstkind heeft veel componisten in de loop der eeuwen geïnspireerd tot prachtige muziek. Het Residentie Kamerkoor kiest deze kerst voor werken uit het Franse repertoire.

De Messe de Minuit van Marc Antoine Charpentier (1643-1704) werd in 1694 geschreven voor de nachtmis op kerstavond. De teksten van de mis worden instrumentaal afgewisseld door elf traditionele Franse kerstliederen, waaronder Joseph est bien marié en Voicy le jour solemnel de noël . De muziek sprankelt en danst van pure blijdschap en opwinding. Op het neo-barokke Marcussenorgel van de Kloosterkerk zullen ook enkele van deze kerstliederen in bewerkingen van andere Franse componisten ten gehore worden gebracht.

Naast dit prachtige werk van Charpentier uit de Franse barok brengt het Residentie Kamerkoor werk van een andere Franse componist ten gehore, César Franck (1822-1890). Psalm 150, de laatste psalm van het Boek der Psalmen, roept op tot lofprijzing van God in muziek en noemt negen soorten instrumenten. Deze psalm wordt daarom ook wel “de psalm van de musici” genoemd. De harp, de trompetten en cymbalen brengen vreugde teweeg bij ieder die het hoort.

Ook de vier beroemde motetten voor Kerst van Francis Poulenc (1899-1963) worden uitgevoerd. Elk van de motetten beschrijft een scene van het kerstverhaal: het begint met het een beschrijving van het wonder van Kerst met O Magnum Mysterium. Het tweede motet Quem viditis pastores dicite bezingt de herders en het engelenkoor, gevolgd door Videntes stellam, dat de reis van de Wijzen door de nacht schetst. Tot slot wordt in het krachtige Hodie Christus natus est de geboorte van Jezus bezongen en geprezen.

Met het schitterende L’Adieu des Bergers, uit het tweede deel van het oratorium l’Enfance du Christ van Hector Berlioz (1803-1869) nemen alle uitvoerenden afscheid van het publiek.

Wij nodigen u hartelijk uit om dit kerstconcert in Franse stijl bij te wonen.

Programma o.a.
M.A. Charpentier – Messe de Minuit
Franck – Psalm 150
Poulenc – Quatre motets pour le temps de Noël
Berlioz – l’Adieu des Bergers

Uitvoerenden
Residentie Kamerkoor
Residentie Bachorkest

Sopraan: Janneke Stoute & Sophia Faltas, Alto: Marcel Jorquera Vinyals, Tenor: Dierick Aartsen, Bas: Jaap van der Wel

Jos Vermunt – Dirigent

Ticket Type Price Cart
Cantiques de Noël - een Franse Kerst met de RBE 15.0022.50

Opties selecteren