Home » Residentie Bachkoor

Residentie Bachkoor

Het Residentie Bachkoor werd opgericht in 1872 en kreeg zijn huidige naam in 1964. Van 1957 tot 1994 stond het onder leiding van dirigent Gerard Akkerhuis. Hij werd in 1995 opgevolgd door Jos Vermunt. Centraal in het repertoire van het koor staat het werk van de componist Johann Sebastian Bach. Zes keer per jaar zingt het koor een van zijn cantates tijdens een speciale dienst die maandelijks in de Haagse Kloosterkerk wordt gehouden. Bovendien worden jaarlijks één of meer grote werken van Bach uitgevoerd. Daarnaast heeft het koor een breed repertoire opgebouwd met stukken van onder anderen Händel, Mozart, Beethoven, Verdi, Bruckner, Brahms, Fauré, Poulenc, Elgar, Stravinsky en Britten (in het bijzonder zijn War Requiem).

Naast de vaste samenwerking met het Residentie Bachorkest treedt het koor regelmatig op met andere orkesten. Met het Bellitoni Symfonie Orkest werden het Schicksalslied van Brahms, de Negende Symfonie van Beethoven en de Tweede en Derde Symfonie van Mahler uitgevoerd. Ook werkt het koor regelmatig samen met het Residentie Orkest, bijvoorbeeld in uitvoeringen van de Matthäus-Passion, onder leiding van dirigenten als Jaap van Zweden, Arnold Östman, Peter Schreier, Richard Egarr, Philipp von Steinaecker en Jan Willem de Vriend.

Met enige regelmaat gaat het Residentie Bachkoor op tournee door Europa. Zo heeft het koor in 2011 een concertreis naar Wenen gemaakt, waar het zong in de Hofburgkapelle en de Stephansdom. In 2016 volgde een bezoek aan Dublin, waar onder andere de Johannes-Passion werd uitgevoerd.
Sinds 2007 verzorgt het Residentie Bachkoor, samen met het Residentie Kamerkoor, de muzikale omlijsting van de nationale herdenking van de Nederlandse slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Azië. Ook verleende het Residentie Bachkoor zijn medewerking aan de uitvaart en bijzetting van leden van het Nederlandse Koninklijk Huis. In oktober 1997 werd aan het koor ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan een Koninklijke erepenning toegekend.

Lid worden?

Neem om lid te worden contact op met Marijn Zwart.

Om lid te worden bij het Residentie Bachkoor doe je een korte auditie, afgenomen door de dirigent Jos Vermunt. Er wordt van je verwacht dat je aantoonbaar zangervaring hebt en noten kunt lezen. De inschrijving van het koor is geopend voor zangers tot en met 45 jaar.

De auditie bestaat uit:

  • Het doorspreken van muzikale levensloop
  • Toonladders zingen
  • Losse noten nazingen
  • Intervallen nazingen
  • Ritme naklappen
  • Muziekstuk meezingen met begeleiding op de piano
  • Lied naar vrije keuze, dirigent begeleidt eventueel op de piano

 

ANBI

De Vereniging Residentie Bachkoor is geregistreerd als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Klik hier voor meer informatie.

English Biography

We also have an english version of the choir biography available.

Bestel uw kaarten

Toegangskaarten voor het lopende seizoen kunt u hier bestellen. 

anbi-rbe.png Steun ons met uw gift! Lees verder.