Nieuws

Indisch Onze Vader

15/08/2015

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Daarmee kwam er een einde aan de oorlog in Zuidoost-Azië en tegelijk van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks worden op 15 augustus alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië herdacht, zowel burgers als militairen. Deze herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.

Tijdens deze herdenking leveren de Residentie Bach Ensembles jaarlijks een muzikale bijdrage. Eén van de vaste liederen betreft het Indisch Onze Vader. Omdat hiervan nauwelijks of geen opnames bestaan, is in samenspraak met de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 besloten hiervan een opname te maken en te verspreiden.

De oorsprong van het 'Indisch Onze Vader'

Een jong Indonesisch meisje leerde het ‘Onze Vader' zingen op de kloosterschool van de zusters Ursulinen in Batavia. Toen de Kempetai (de Japanse geheime dienst) haar tijdens de oorlog van Nederland tegen Japan gevangen zette, zong zij iedere avond om zes uur dit gebed. Andere gevangenen die na hun verhoor door de Kempetai weer terug mochten keren naar hun gevangenkamp, zongen dit lied voor hun lotgenoten. Daardoor kreeg het gezongen gebed in de oorlog een zeer speciale bekendheid.
Indonesische vriendinnen van de bekende zangeres Pauline van Hulst vroegen haar de melodie van het lied te arrangeren en bewerken voor een vierstemmig dameskoor. De componist van de oorspronkelijke melodie is onbekend.

De versie die u hier kunt beluisteren is een bewerking van Patrick Pranger, voor vierstemmig koor en solo-sopraan. De uitvoering is in handen van het koor van de Residentie Bach Ensembles o.l.v. gastdirigent Patrick Pranger. De solistenklas van het Haags Matrozenkoor zingt de partij van de solo-sopraan. De opname is gemaakt op 13 augustus 2015 in de Kloosterkerk te Den Haag. Productie en techniek waren in handen van Jaap van Stenis Music Recording.

Meer nieuws

Bestel uw kaarten

Toegangskaarten voor het lopende seizoen kunt u hier bestellen. 

anbi-rbe.png Steun ons met uw gift! Lees verder.