Home » Concerten » The Dream of Gerontius - Edward Elgar

The Dream of Gerontius - Edward Elgar

zaterdag 03 november 2012, aanvang 20:15u
Dr Anton Philipszaal, Den Haag

The Dream of Gerontius (Op. 38), kortweg Gerontius, is een oratorium in twee delen, in 1900 gecomponeerd door Edward Elgar. Het behoort tot de grote klassieken uit de Engelse koortraditie en wordt algemeen beschouwd als Elgars mooiste koorwerk, misschien zelfs zijn meesterwerk. De première vond plaats in 1900.

Gerontius, geschreven voor drie solisten, orkest, dubbelkorig groot koor en een klein koor, is de perfecte keuze voor het jubileumconcert van de twee koren van de Residentie Bach Ensembles, het Residentie Bachkoor en het Residentie Kamerkoor. Een uitgelezen kans om beide koren samen te horen zingen, in een meesterwerk dat buiten Engeland niet vaak wordt uitgevoerd.

Gerontius is het verhaal over ons allen: een Elckerlyck, die aan het einde van zijn leven het laatste oordeel moet ondergaan. De hoofdpersoon, hier Gerontius (Grieks voor ‘oude man') geheten, wordt op zijn doodsbed omringd door vrienden; hij sterft en wordt in het hiernamaals opgevangen door zijn beschermengel, die hem tot voor Gods troon geleidt. Bij het laatste oordeel wordt hij toegelaten tot de hemel, al zal hij eerst nog gezuiverd worden door een onderdompeling in het louteringsmeer.

Thema's als de vergankelijkheid van het leven en het mysterie van de dood spreken nog steeds tot de verbeelding, niet in de laatste plaats door de krachtige manier waarop Elgar de 19de-eeuwse tekst heeft verklankt. Elgar was zeer onder de indruk (en invloed) van Wagners composities; met de muziek van Gerontius was hij zijn tijd ver vooruit. Maar hoewel het stuk aanvankelijk met enige aarzeling werd ontvangen door het publiek, is het inmiddels een van de populairste koorwerken. Geen wonder: de diep gevoelde doodsangst en hoop, die ieder mens (oud of jong) beleeft, zijn door Elgar op een tijdloze manier meesterlijk uitgedrukt.

Hark! a grand mysterious harmony:
It floods me, like the deep and solemn sound of many waters.

Luister! Groots en geheimzinnig stroomt
muziek aan, als de diepe klank van brede wateren.

Residentie Bachkoor
Residentie Kamerkoor
Residentie Bachorkest
Jos Vermunt, dirigent
Cécile van de Sant, alt
Marten Smeding, tenor
Marc Pantus, bas

Lezing voorafgaand aan het concert door Margaret Krill. Zij is musicus en musicoloog en werkzaam bij het Nederlands Muziek Instituut. Zij heeft daarnaast onder meer een eigen lespraktijk, geeft lezingen, programmeert kamermuziekconcerten in Oegstgeest en Den Haag en schreef een boekje over Nederlandse pianisten. Aanvang lezing: 19:00 uur.

Kijk hier naar een toelichting door Jos Vermunt en een impressie van de eerste gezamenlijke repetitie van het RBK en het RKK

Entree: .

Naar het overzicht van de concerten en cantates.

Bestel uw kaarten

Toegangskaarten voor het lopende seizoen kunt u hier bestellen. 

anbi-rbe.png Steun ons met uw gift! Lees verder.