Home » Concerten » Vriendenconcert - Ein Deutsches Requiem

Vriendenconcert - Ein Deutsches Requiem

zaterdag 08 juni 2013, aanvang 16.00u
Kloosterkerk, Den Haag

'Een menselijk requiem' noemde Brahms zijn compositie. Hoewel Brahms niet bijzonder religieus was, sprak de Bijbel hem sterk aan en voor Ein deutsches Requiem selecteerde hij zelf hieruit de teksten.

Oorspronkelijk schreef hij het werk voor groot orkest. Na de dood van zijn moeder in 1866, een gebeurtenis die hem zeer aangreep, componeerde hij Ein deutsches Requiem, een oratorium over lijden en troost. Voor dit gigantische muziekstuk maakte hij gebruik van teksten uit de Bijbel in de vertaling van Maarten Luther, in plaats van de gebruikelijke Latijnse dodenmis. Hij had het stuk achteraf liever het "Requiem van de Mens" willen noemen. Delen van Ein deutsches Requiem werden op Goede Vrijdag 1868 met groot succes opgevoerd in de Domkerk van Bremen. Het complete werk van zeven delen ging onder leiding van Carl Reinecke op 18 februari 1869 in première in het Gewandhaus in Leipzig.

Op aandringen van zijn uitgever maakte Brahms ook een versie voor koor en piano quatre-mains. Zo kon Ein deutsches Requiem ook bekendheid krijgen buiten de concertzaal.

Deze bewerking heeft het requiem een grote transparantie gegeven en de gekozen teksten spreken hierdoor nog sterker aan. De tekstexpressie en de religieuze betekenis komen daardoor beter tot hun recht. Deze versie beleefde zijn première in London, op 10 juli 1871 en heet daarom sindsdien de 'Londense versie'.

Het Residentie Bachkoor vierde in 2012 haar 140 jarig bestaan. Voor alle trouwe Vrienden van de Residentie Bach Ensembles studeren zij met plezier dit bijzondere werk in.

Overige medewerkenden:

  • Titia van Heijst (sopraan)
  • Karel Ludvik (bas)
  • Wouter van Belle en Jacqueline van der Zee (piano)

Het geheel staat onder leiding van Jos Vermunt (dirigent)

Voorafgaand aan het concert wordt een inleiding verzorgd door Annelies van Gent (nadere gegevens volgen).

Vrienden van de RBE kunnen één toegangskaart gratis ontvangen; extra kaarten kosten € 15,-- per stuk.

Bestellen kan direct door te klikken op de "bestel kaarten" knop rechts onder op deze pagina of op de dag van het concert vanaf 15.15 uur aan de zaal.

 

Entree: .

Naar het overzicht van de concerten en cantates.

Bestel uw kaarten

Toegangskaarten voor het lopende seizoen kunt u hier bestellen. 

anbi-rbe.png Steun ons met uw gift! Lees verder.