Home » Concerten » Ode aan de Vrijheid! (CONCERT IS GEANNULEERD)

Ode aan de Vrijheid! (CONCERT IS GEANNULEERD)

zaterdag 13 juni 2020, aanvang 20:00u
Zuiderstrandtheater Den Haag

De bijdrage van het Residentie Bachkoor aan de viering van 75 jaar vrede en vrijheid is een combinatie van stukken die de vrijheid bezingen, ingebed in een totaalprogramma waarin wordt stilgestaan bij de (on)vrijheid in verleden, heden en toekomst.

Op verschillende manieren – indrukwekkend, overweldigend en feestelijk – illustreert de muziek de betekenis van vrijheid en dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is. ‘Your life is yours, for which they died’ uit Ballad of Heroes van Benjamin Britten verwoordt dit krachtig. Britten zette deze woorden op muziek in 1939 als een waarschuwing en een oproep de vrijheid vast te houden. De waarschuwing wijst vooruit naar zijn bekende War Requiem uit 1962. Anton Bruckners Te Deum is een krachtige versie van de dankhymne die door de geschiedenis heen is gebruikt om vredesverdragen te vieren. Bruckner noemde zijn versie de ‘Stolz meines Lebens’ en collega Gustav Mahler noemde het een stuk ‘für Engelzungen’. Het slotdeel van de Negende Symfonie van Ludwig van Beethoven behoeft geen toelichting. In Beethovens 250ste geboortejaar inspireert deze ode die de basis voor vrede bezingt en een opdracht is aan de wereld, nog altijd.

Voor en tussen de muziek zijn de resultaten van een educatietraject te zien en te horen. Scholieren worden uitgedaagd de teksten en de muziek van ‘Ode aan de Vrijheid’ te vertalen naar beelden. Deze beelden worden tentoongesteld en toegelicht als een integraal onderdeel van het concert. Na de muziek wordt buiten de zaal verder gevierd, begeleid door jazzklanken, de soundtrack van de bevrijding 75 jaar geleden.

 

The Residentie Bachkoor celebrates 75 years of peace after WWII with choral works that illustrate freedom. Benjamin Britten wrote his Ballad of Heroes as a warning and an appeal to hold fast to peace: ‘Your life is yours, for which they died’. Anton Bruckner called his powerful setting of the Te Deum the ‘Stolz meines Lebens’ (pride of my life), and it has been performed to mark numerous peace treaties. Beethoven’s epic finale of his Ninth Symphony, extolling Schiller’s euphoric vision, epitomizes freedom and crowns this meaningful and festive concert.

 

Programma o.a.

Benjamin Britten– Ballad of Heroes 
Anton Bruckner– Te Deum 
Ludwig van Beethoven – Symfonie nr. 9, slotkoor 

 

Residentie Bachkoor & het Promenade Orkest
Heleen Koele - sopraan, Wilke te Brummelstroete - alt, Bernard Loonen - tenor, Pieter Hendriks - bas
Jos Vermunt - dirigent

Welkomstwoord door Büsra Celik – burgemeester van Madurodam en Haagse Vrijheidsambassadeur

 

Om 19.15-19.45 is er een concertinleiding door Hugo Bouma in de Havenfoyer (kaartprijs € 5,- / jongeren en Vrienden gratis).

Na afloop van het concert is er nog een naprogramma door Jazz Delight die swingende werken zullen spelen van 75 jaar geleden.

 

Dit concert en het eductieproject rondom het concert worden mede mogelijk gemaakt door het V-fonds, Cultuurschakel, De Vrienden van de Residentie Bach Ensembles en het Madurodam Kinderfonds.

 

Naar het overzicht van de concerten en cantates.