Home » Concerten » Hemelse Visioenen

Hemelse Visioenen

zaterdag 14 maart 2020, aanvang 20:15u
Lutherse Kerk Den Haag

Met dit concert sluit het Residentie Kamerkoor aan op de landelijke feesten ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Nederlandse en Britse componisten uit de 20ste en 21ste eeuw appelleren in tijden van grote tegenstellingen en conflicten aan het diep menselijke verlangen naar vrede en het einde van oorlogen. Muziek is tijdloos en grenzeloos en maakt vrede voelbaar.

Geerten Liefting schetst in zijn ingetogen Nunc Dimittis  (2017) een visioen van het komende vrederijk. Tarik O’Regan legt met Triptych (2005) de link tussen oost en west en betovert met tijdloze teksten van onder anderen William Blake en Rumi; daarbij laat hij zich beïnvloeden door het snelle leven in New York en Noord-Afrikaanse ritmes.

Rejoice in the Lamb (1943) van Benjamin Britten is een cantate op de wonderlijke tekst van de 18de-eeuwse dichter Christopher Smart, die een hemels visioen oproept met dieren rond Gods troon. Met dit werk wilde Britten de aardse en kerkelijke kunst met elkaar verbinden. Zijn tijdgenoot Gerald Finzi schiep met ‘God is Gone Up’ (1946) een van zijn populairste anthems.

De cantate Super Omnia (1961) van Albert de Klerk is gebaseerd op fragmenten uit De navolging van Christus van de Nederlandse mysticus Thomas à Kempis; hij schetst net als de tekstdichter van Britten een visioen van hemelse vrede.

The Residentie Kamerkoor joins the national festivities commemorating the end of the Second World War with timeless music from Dutch and British composers in ‘Heavenly Visions’. Liefting’s ‘Nunc Dimittis’ (2017) outlines a vision of the coming realm of peace. Tarik O’Regan calls for peace in his composition Triptych (2005), with lyrics by, among others, William Blake. Britten’s cantata Rejoice in the Lamb (1943) evokes a vision that connects heaven and earth. Gerald Finzi created with ‘God is Gone Up’ (1946) one of his most popular anthems. The cantata Super Omnia (1961) by Albert de Klerk is based on texts by the Dutch mystic Thomas à Kempis. 

 

Programma o.a.

Nunc Dimittis – Geerten Liefting 
Super omnia – Albert de Klerk 
Rejoice in the Lamb – Benjamin Britten 
God is gone up – Gerard Finzi 

En orgel solo door Geerten Liefting

 

Voor de vroegboekkorting van EU 3 per kaartje (geldig tot 1 oktober) kunt u BACH2019 invullen in het derde veld van het bestelproces.

Entree: € 22,50 / € 15,00.

Naar het overzicht van de concerten en cantates.