Home » Concerten » Ein deutsches Requiem – Johannes Brahms

Ein deutsches Requiem – Johannes Brahms

zondag 04 november 2018, aanvang 16:00u
Kloosterkerk, Den Haag

Let op: vanaf heden nog slechts kaarten verkrijgbaar aan de kassa van de Kloosterkerk, zondag 4 november 2018, vanaf 15.15 uur

Met zijn Deutsches Requiem uit 1868 vestigt Johannes Brahms definitief zijn naam als componist. Na de eerste versie voor groot koor en orkest (bij de première meer dan 200 zangers) verscheen weldra een versie met pianobegeleiding vierhandig. In de periode rond Allerzielen brengt het Residentie Kamerkoor in de sfeervolle Kloosterkerk een in 2010 verschenen bewerking door Joachim Linckelmann ten gehore, voor koor en kamerorkest.

Een requiem is een bede voor het zielenheil van overledenen, maar Brahms' requiem is bovenal bestemd voor de levenden, als troostende muziek voor allen die geliefden te betreuren hebben. Het is geen specifiek christelijke maar eerder contemplatieve muziek. Brahms koos voor zijn requiem teksten uit de psalmen, apocriefe wijsheidsboeken en het Nieuwe Testament, zijn inspiratiebron; teksten over de vergankelijkheid van het leven maar ook het troostvolle vooruitzicht op de hereniging met geliefden. In deze moderne tijd hebben de spirituele woorden en melodieën nog niets van hun zeggingskracht verloren.

In deze kleinere, transparante bezetting krijgt Brahms' meesterwerk een zeer intieme klank. Voor uitvoerenden én publiek is dit dus een nieuwe ervaring van dit meesterwerk van Brahms!

 

At the beginning of November, during the period around All Saints, Brahms's Deutsches Requiem will be performed in the beautiful Kloosterkerk, in an intimate version for choir and chamber orchestra (arranged by Joachim Linckelmann).
Traditionally, a requiem is a prayer for the deceased, but this requiem is intended for the living, as comforting music for all who have lost loved ones. Brahms was inspired by texts from the Psalms, apocryphal wisdom books and the New Testament; these contemplative texts are about the transience of life but also the comforting prospect of reunification with the deceased.

Uitvoerenden

Het Residentie Kamerkoor en het Residentie Bachorkest

Solisten:

Nikki Treurniet - sopraan
Daniël Hermán Mostert - bariton

Jos Vermunt - dirigent

Ben je jonger dan 25 jaar dan betaal je maar € 15!

 

 

 

Entree: .

Naar het overzicht van de concerten en cantates.